21.11.2024
Mia Österlund och Maria Lassén-Seger får Christel Holmström-priset
Christel Holmström-priset delades ut för tredje gången till minnet av Holmström, tidigare kultursekreterare vid Åbo stad och initiativtagare till evenemanget Författare och författarskap som i år firar 30-årsjubileum.
Mia Österlund, professor i litteraturvetenskap vid Åbo Akademi, och Maria Lassén-Seger, universitetslektor för litterärt skapande, tilldelas priset för sina insatser för det lokala litteraturfältet.
– Vi är omtumlade och hedrade av att ha fått Christel Holmström-priset. Det är särskilt roligt att uppmärksammas lokalt, på hemmaplan, säger Österlund.
Författarserien Författare och författarskap har ordnats varje november i 30 år på initiativ av Holmström. Genom åren har det funnits en stark länk till Litteraturvetenskapen vid ÅA. Många vid ämnet har agerat moderator eller gäst och eftersom många litteraturstudenter blir författare, är det många som först suttit i publiken och senare återkommit som gäst.
– Vi vill gärna fylla universitetets tredje uppgift genom att bidra till en aktiv litteraturscen på svenska i Åbo, genom att evenemanget strömmas kan publiken också finnas längre bort. Vi passar på att sprida information om den litteraturforskning som görs vid ÅA, samtidigt som vi bidrar till att visa varför och hur litteratur är samhällsrelevant, säger Österlund.
Lassén-Seger och Österlund är båda barnlitteraturforskare med stor vana att förmedla forskning till en bred målgrupp av skolvärld, biblioteksvärld, förlagsvärld och inom ramen för litterära priser där de axlar roller både internationellt och nordiskt genom uppdrag inom ALMA Astrid Lindgren Memorial Awards, även kallat barnlitteraturens Nobelpris, August-priset och Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris. De har tidigare erhållit Vanessa-priset för sina kritikergärningar som Hufvudstadsbladets barnboksbevakare.
– Att litteraturfältet uppmärksammas är viktigt, i synnerhet då vi har en kulturfientlig regering vars nedskärningar i kultursektorn och höjningen av bokmomsen slår hårt mot en bransch som redan är i gungning. Lokala kulturengagemang banar väg för samtal om litteratur, medan litteraturen å sin sida förmår skildra och gestalta på ett sätt som öppnar nya tankebanor, säger Österlund.
Österlund och Lassén-Seger är särskilt glada över att kunna jobba tillsammans, efterfrågan på föreläsningar och samarbeten är omåttligt stort och de arbetar entusiastiskt med att både forska och förmedla forskningsbaserad kunskap om barnlitteraturen som just nu är den finländska litteraturens flaggskepp. Nytt för i år är att de båda bygger upp biämnet Litterärt skapande där alla studenter vid ÅA kan ta kurser i kreativt skrivande.
– Att få pris för det bästa man vet, det är ett värdefullt erkännande, säger Lassén-Seger.