16.12.2024
Miljöekonomi: Att balansera utveckling och hållbarhet
Vad händer när miljön betalar för våra ekonomiska val? Kan naturens värde mätas i pengar? Finns en framtid där både ekonomin och miljön mår bra? Miljöekonomi är en gren av nationalekonomi som får allt större betydelse.
Miljöekonomi är ett relativt ny kurs vid Handelshögskolan vid Åbo Akademi, bland annat i kandidatprogrammen i ekonomi och samhällsvetenskaper.
Kort formulerat utforskar miljöekonomi hur vi kan balansera ekonomisk utveckling med hållbar användning av naturresurser.
– De miljöproblem vi står inför är omfattande och akuta. Marknadsekonomin har hittills inte tagit naturens gränser och de långsiktiga konsekvenserna av resursanvändning på tillräckligt stort allvar. Men ekonomin erbjuder verktyg för att hantera dessa utmaningar, och det är avgörande att framtidens ekonomer utvecklar miljöekonomisk expertis, förklarar Edvard Johansson, professor i nationalekonomi vid Handelshögskolan vid Åbo Akademi.
Nationalekonomerna talar om att miljöpåverkan har externaliserats, vilket innebär att kostnaderna för miljöskador inte har inkluderats i marknadspriserna. Detta leder till att företag och konsumenter inte betalar för de negativa effekter deras verksamheter och konsumtion har på miljön. I stället bär samhället som helhet, inklusive framtida generationer, dessa kostnader. Exempel på sådana externaliteter är luft- och vattenföroreningar samt klimatförändringar.
För att hantera detta problem föreslår ekonomer olika ekonomisk-politiska verktyg, som miljöskatter, utsläppshandelssystem och subventioner för hållbara alternativ. Samtidigt visar innovationer inom förnybar energi och energieffektiv teknik att ekonomisk utveckling och miljöhänsyn kan gå hand i hand.
– Vi måste skärpa vissa regler, införa avgifter på specifika områden och förbjuda andra aktiviteter. Teknologisk utveckling är dessutom helt avgörande för att främja hållbarhet. En grön omställning inte bara är nödvändig för att skydda vår planet, utan också kan vara en drivkraft för ekonomisk framgång, säger Johansson.