5.9.2024
Nytt forskningscenter vid Åbo Akademi tar sig an havets lömska problem
En ny spetsforskningsenhet för hållbar havsforskning har inrättats vid Åbo Akademi. Centret för hållbar havsforskning (SOS) inleder hösten med ett kick-off-evenemang den 10–11 september. Evenemanget lyfter fram tvärvetenskaplig forskning och samhällets hållbarhetsomställning, och samlar perspektiv från såväl akademin, konsten som olika samhällsaktörer.
Vi befinner oss i en trefaldig planetär kris: förlust av biologisk mångfald, klimatförändringar och föroreningar. Havsforskning är avgörande för att förstå påfrestningarna och förändringarna i den marina biologiska biodiversiteten, som är central för samhällets väg mot en mer hållbar framtid. Globalt sett har vi redan passerat de trygga gränserna för biosfärens balans – det vill säga biologisk mångfald i alla dess aspekter. Lokalt är Östersjön i ett bedrövligt skick, och i Skärgårdshavet kämpar vi fortfarande med Finlands sista övergödningshotspot, det vill säga ett område med särskilt allvarlig näringsbelastning och algblomning.
Centret för hållbar havsforskning (SOS) etablerades i januari 2024, finansierat av Stiftelsen för Åbo Akademi. SOS erbjuder tvärvetenskaplig kunskap om så kallade lömska problem kopplade till marin biologisk mångfald och dess roll i samhällets hållbarhetsomställning.
Lömska problem är särskilt svåra att lösa eftersom de involverar en mängd faktorer och variabler, och präglas ofta av motstridiga värderingar och perspektiv. SOS utforskar hur mänskliga aktiviteter påverkar den marina biologiska mångfalden och skapar lömska problem, samt hur vi kan lösa dessa utmaningar.
De här frågorna undersöks i Skärgårdshavet och i Ålands havsområde. SOS tillhandahåller vetenskap som kan stödja politiska beslut, identifiera lösningar och ta fram åtgärder för en hållbar miljö – och därigenom erbjuda verktyg för att möta den globala biodiversitetskrisen.
Centret leds av Anna Törnroos-Remes, biträdande professor i miljö- och marinbiologi vid Åbo Akademi. Förutom biologi omfattar det tvärvetenskapliga arbetet vid SOS även kemi, industriell ekonomi, juridik, statsvetenskap och konst. SOS arbetar med specifika fallstudier av lömska problem i Skärgårdshavet, såsom att minska avrinning från jordbruk och utveckling av havsbaserade vindkraftsparker. SOS kommer även att ta itu med mer övergripande utmaningar som rör marina frågor. Det innefattar bland annat att analysera förutsättningarna för en helhetssyn på marin förvaltning och reglering, där skyddet och utnyttjandet av den marina biologiska mångfalden balanseras. Dessutom vill SOS bidra till ett paradigmskifte för havsforskning genom att utveckla metoder för tvärvetenskapligt kunskapsskapande och samarbete mellan konst och vetenskap.
SOS ordnar ett kick-off-evenemang i Åbo den 10–11 september, öppet för alla intresserade av havsforskning. Tisdagen den 10 september går programmet av stapeln på Sibeliusmuseum med en kort introduktion till SOS och en föreläsning av Dr. Rachel Kelly från Centre for Marine Socioecology i Australien. Dagen fortsätter med presentationer som utforskar hållbara omställningar samt projekt som kombinerar olika konstnärliga och vetenskapliga områden. Onsdagen den 11 september fortsätter evenemanget i Arken med en interaktiv workshop för intressenter, en föreläsning av Dr. Jörn Schmidt från WorldFish samt presentationer om Skärgårdshavets UNESCO-biosfärområde och om konstnärlig forskningspraxis.
Evenemanget är kostnadsfritt och öppet för alla som är intresserade av havsforskning, hållbarhet och biologisk mångfald. Klicka här för program och anmälan. Anmälan stänger den 6.9. Medierepresentanter är varmt välkomna.
Läs mer om Centret för hållbar havsforskning (SOS).
För mer information, kontakta forskningsassistent Malla Lehtonen, malla.lehtonen@abo.fi, +358 50 592 2570.