Skriv här det du söker efter!

Aktuellt

Aktuellt

Utställning i Boktornet tar dig på en resa genom tid och text 

Från den 5 till den 19 december kan du besöka utställningen “Tidlösa texter – vad bevarar vi?” i Boktornet på Åbo Akademis bibliotek. Utställningen tar dig med på en resa genom tid och texter, belyser det skrivna ordets historia och ställer frågor om framtidens bevarande. 

Utställningen är uppdelad i tre sektioner: 

Rariteter ur bibliotekets boksamlingar

Här kan du upptäcka sällsynta böcker från 1500- till 1800-talet, däribland verk där gamla handskrivna manuskript har använts som bindningsmaterial. I vissa fall har dekorativa handskrivna texter bevarats av en slump, eftersom pergamentet de skrevs på återanvändes för att binda in tryckta böcker. Du kan även se en av de första finlandssvenska barnböckerna, ”Tidsfördrift för mina barn” av Jacob Tengström (1755–1832). 

Blicken i finlandssvenska författares arkiv

Denna sektion ger en inblick i finlandssvenska författares kreativa processer. Här finns manuskript och skisser av Tove Jansson samt anteckningar av Gunnar Björling, inklusive en halvbränd text som räddades när hans hus bombades 1944. Du kan också bekanta dig med tidningar som Jörn Donner skapade som skolbarn. 

Framtidens texter vad bevarar vi?

Den tredje sektionen ställer en öppen fråga till besökarna: Vad i dagens texter är värt att bevara för framtiden? Om AI skapar en dikt i Björling-stil, ska den sparas? Visste du att barnböcker med specialeffekter kan vara en utmaning att bevara? Vad skulle du själv vilja bevara från din tid – dina Whatsapp-meddelanden, ditt covidintyg? 

 

Utställningen pågår i Boktornets aula 5–19 december 2024. Boktornet har öppet måndag till torsdag 10–18, fredag 10–16 och lördag 11–15. Adressen är Domkyrkogatan 2–4, Åbo. 

Utställningen har vernissage i Boktornet torsdagen den 5.12 kl. 17–22 i samband med öppningen av Åbo Stads evenemang Ljusstigen där Åbo Akademi och Stiftelsen för Åbo Akademi deltar. Ett specialbeställt konstverk av ljuskonstnären Immanuel Pax kan ses vid Boktornet.

Material ur Gunnar Björlings arkiv vid ÅAB.
Gunnar Björlings handstil är mycket svårläst, vilket ledde till att han för det mesta skrev på maskin. Bland annat hans texter kan du se i utställningen”Tidlösa texter – vad bevarar vi?”