Skriv här det du söker efter!

Rekryteringsförfarande

Rekryteringsförfarande

Vid Åbo Akademi jobbar omkring 1200 personer med en stor variation av arbetsuppgifter och kompetenser– allt från professorer, forskare och undervisande personal till specialister och medarbetare inom olika administrativa uppgifter och stödfunktioner.  
Vill du jobba hos oss? Så här ser vår rekryteringsprocess ut för akademiska rekryteringar.


Rekryteringsprinciper

Då vi rekryterar personal följer vi reglerna i Instruktion för personal vid Åbo Akademi (godkänd 1.4.2022) där behörighetsvillkor och personalkategorier finns fastställda.  

Åbo Akademi har förbundit sig att följa Europeiska komissionens HR-strategi för forskare (HRS4R). Det här betyder att vi kontinuerligt utvecklar och upprätthåller en stimulerande arbetsmiljö för forskare, utvecklar arbetsvillkoren på ett målmedvetet sätt och fäster speciell vikt vid nyrekryteringen av medarbetare till arbetsgemenskapen.

Vår strategin för öppen, transparent och meritbaserad rekrytering (OTM-R) finns här: https://www.abo.fi/om-abo-akademi/jobba-hos-oss/hr-strategi-for-forskare/

Ansökningsprocessen

Innan rekryteringsprocessen inleds definieras uppgifterna, de specifika behörighetskraven och övriga villkor som uppställs för anställningen i en arbetsbeskrivning och annons.

Lediga positioner vid Åbo Akademi sätts ut i rekryteringssystemet Laura och söks elektroniskt.

I arbetsplatsannonsen finns det listat vilka bilagor sökande behöver sända in för att stöda bedömningen av kvalifikationerna för befattningen.

Från och med hösten 2021 rekommenderar vi att sökande dokumenterar sina meriter i en meritportfölj enligt Forskningsetiska delegationens modell (TENK).

För de som söker befattningar där en publikationsförteckningingår, rekommenderar vi att man följer Undervisnings- och kulturministeriets kategorisering av publikationstyper.

I en pedagogisk portfölj beskrivs din pedagogiska skicklighet och det utvecklingsarbete du gör genom att utvärdera din undervisning och ständigt förbättra den.


Såhär bedöms din ansökan

När du söker en befattning som lärare, forskare och annan personal vid Åbo Akademi görs en helhetsbedömning av dina kvalifikationer och din lämplighet för uppgiften i förhållande till bedömningskriterierna och arbetsbeskrivningen i platsannonsen. I den helhetsbedömning som görs av sökande kan det förutom utvärdering av de dokumenterade meriterna också ingå personliga intervjuer, demonstration av undervisningsförmåga (undervisningsprov), språkprov eller andra lämplighetsprov. För att kunna bli vald till en befattning förutsätts att du har sådan utbildning och erfarenhet som behövs för att framgångsrikt kunna sköta arbetsuppgifterna.

Rekryteringsgrupper bestående av sakkunniga och ansvariga chefer deltar i rekryteringsprocessen. De utsedda rekryteringsgrupperna ansvarar för att  grundval av en dokumenterad utvärdering ta fram en rekommendation om anställning

Dina kvalifikationer bedöms utifrån dina meriter inom flera olika kompetensområden. I kompetenskraven för forskar- och lärarkategorier definieras förutom vetenskapliga och pedagogiska krav också förväntningar som gäller samverkan med det övriga samhället. Utöver det här finns även lagstadgade språkkrav för både akademisk och annan personal.

Vid bedömningen av sökandes vetenskapliga meriter tillämpas God praxis inom utvärdering av forskare. Nationell rekommendation för ansvarsfull utvärdering inklusive inklusive Rekommendationer för en ansvarsfull användning av publikationsmetrik.

Då vi bedömer de sökandes relevanta undervisningsmeriter som finns dokumenterade i en pedagogisk portfölj, används en bedömningsmatris.

För att bedöma den demonstrerade undervisningsförmågan kan även ett undervisningsprov ordnas. Undervisningsprovet ska utgöra en undervisningssituation som kunde höra till den sökta befattningen och får gärna vara så autentisk som möjligt. Dess tilltänkta målgrupp är studenter i befattningens ämne. Undervisningsprovets syfte är att visa den sökandes pedagogiska förmåga, exempelvis hur väl den sökande får åhörarna att förstå, intressera sig för och problematisera ämnet, samt relatera det till det övriga innehållet i studierna. I regel är undervisningsprovets längd 30 minuter. Anvisningar om undervisningsprovets utförande ges av beredningsgruppen. Bedömningskriterierna för undervisningsprov framgår av bedömningsmatrisen för undervisningsprov.


Undervisa och forska på svenska

Undervisnings- och förvaltningsspråket vid akademin är svenska.
Om språkkraven för lärare vid Åbo Akademi bestäms i universitetslagen (§78) och i Instruktion om de kunskaper i svenska och finska som krävs av lärare vid Åbo Akademi. Av lärare krävs utmärkta kunskaper i svenska. Utländsk eller icke-infödd finsk medborgare kan behöva visa sådana kunskaper i svenska som befattningen förutsätter alternativt kan den sökande befrias på kunskaper i svenska och finska beroende på befattningens placering och gällande undervisningsspråk. Språkkraven framgår av annonsen.

Språknämnden vid Åbo Akademi ordnar vid behov möjlighet att visa utmärkta/tillräckliga kunskaper i svenska. Akademin stöder språkinlärning för internationell personal.

Uppdaterad 26.9.2024