Hållbarhet innefattar olika dimensioner; miljömässiga (ekologiska) aspekter, kulturella, sociala och ekonomiska aspekter. Här ingår också begrepp som rättvisa, makt, rättigheter, socialt kapital, jämlikhet och tillit.
Vi erbjuder kurser i ämnen som på olika sätt tangerar dessa begrepp:
Hållbar utveckling
Nationalekonomi
Genusvetenskap
Geografi
Hälsokunskap
Interkulturell kommunikation
Kulturanalys
Offentligt ledarskap
Sociologi
Socialpolitik
Socialvetenskaper
Ett hållbart och demokratiskt samhälle bör ha löst de miljömässiga, ekonomiska och sociala problem vi idag är ställda inför. Problemen är starkt sammanlänkade med varandra och har både globala och lokala perspektiv. Insatser från alla kunskapsområden behövs för att kunna hitta vägen till hållbar energi, bevarande av biologisk mångfald, social rättvisa och jämlikhet, förbättrad regenerativ matproduktion och stävjande av klimatförändringarna.
De globala målen för hållbar utveckling (Sustainable Development Goals, SDG:s) som antogs av världens ledare hösten 2015 utgör ett försök till globalt samarbete och utveckling. De 17 målen berör allas vår vardag, i hela världen.
Möjligheterna till ett gott framtida liv på jorden står idag i vågskålen. Vi har överutnyttjat jordens resurser, sociala orättvisor och ekonomiska klyftor ökar och vi har ställts inför en galopperande klimatförändring. De här problemen kallas ofta för ”wicked problems” eftersom lösningen på ett av dem samtidigt brukar förvärra ett annat. Allt oftare konfronteras vi med framtidsscenarier där vi är tvungna att trappa ner och minska vår materiella konsumtion. Vi förknippar det här med en sänkt levnadsstandard vilket vi ser som försämrad livskvalitet. Men är det faktiskt så? Hör du till dem som ifrågasätter etablerade sanningar om vad vi behöver för att leva ett gott liv?
Öppna universitetet erbjuder kurser för de flesta av FN:s hållbarhetsmål, från nummer 1, ”Ingen fattigdom” till nummer 17 ”Genomförande och globalt partnerskap”.
Välmående individer
De fyra första av FN:s hållbarhetsmål handlar om att förbättra levnadsförhållanden för individen. Vi vill bidra till avskaffande av fattigdom och hunger, och vi behöver uppnå trygg livsmedelsförsörjning, bättre kosthållning och främja ett hållbart jordbruk. Hur kan vi säkerställa att alla kan leva ett hälsosamt liv och verka för alla människors välbefinnande? Eller säkerställa rättvis utbildning av god kvalitet och främja livslångt lärande för alla?
Hållbara samhällen
Vissa av FN:s hållbarhetsmål ser sammantaget till en strävan att leva i hållbara samhällen, där vi t ex uppnått jämställdhet och alla kvinnors och flickors egenmakt. Våra städer och bosättningar ska vara inkluderande, säkra, motståndskraftiga och hållbara. Vi ska främja fredliga och inkluderande samhällen för hållbar utveckling, tillhandahålla tillgång till rättvisa för alla samt bygga upp effektiva, och inkluderande institutioner med ansvarsutkrävande på alla nivåer. Vi bör också minska ojämlikheten inom och mellan länder.
Ekonomi, innovation och livsstil
Hållbarhetsmålen inkluderar också ekonomi, infrastruktur och energiproduktion. Vi bör verka för en inkluderande och långsiktigt hållbar ekonomisk tillväxt, full och produktiv sysselsättning för alla. Vidare står vi inför utmaningen att säkerställa tillgång till ekonomiskt överkomlig, tillförlitlig, hållbar och modern energi för alla. Vi vill bygga motståndskraftig infrastruktur, verka för en inkluderande och hållbar industrialisering samt främja innovation. En av de viktigaste sakerna för oss här i Norden är att säkerställa hållbara konsumtions- och produktionsmönster. Hur kan jag bidra till detta?
Naturen, Moder jord
Eftersom vi alla är helt beroende av hälsan hos den planet vi bor på, finns självfallet dessa aspekter bland hållbarhetsmålen. Vi bör kunna vidta omedelbara åtgärder för att bekämpa klimatförändringarna och dess konsekvenser. Bevara och nyttja haven och de marina resurserna på ett hållbart sätt för en hållbar utveckling samt säkerställa tillgången till och en hållbar förvaltning av vatten och sanitet för alla. Vidare ska vi skydda, återställa och främja ett hållbart nyttjande av landbaserade ekosystem, hållbart bruka skogar, bekämpa ökenspridning, hejda och vrida tillbaka markförstöringen samt hejda förlusten av biologisk mångfald.