Kurser i psykologi: Vad kan jag studera via öppna universitetet?
Psykologin är en vetenskaplig disciplin vars fokus ligger på människans beteende och ger kunskap som kan tillämpas i de flesta yrkes- och arbetsuppgifter. Man kan i många olika sammanhang ha nytta av att komplettera studierna med ämnet psykologi. Psykologin är en vetenskap där inte minst kunskapen om hjärnan utvecklas i så snabb takt i och med ny teknologi i nuläget att en återkommande uppdatering av kunskap är viktig.
Vid Åbo Akademi i Åbo finns ämnet Psykologi där man utbildar sig till psykolog.
Inom ramen för ämnet erbjuds Öpukurser omfattande 25-60 sp. Genom att avlägga dessa 60 sp kan du bli behörig gymnasielärare i psykologi. Siktar du på att bli psykolog räknas dessa kurser till godo om du blir antagen till psykologutbildningen.
Kurshelheter som arrangeras av Öpu i Vasa är Utvecklingspsykologi, Skolpsykologi, Arbetsplatspsykologi och Krispsykologi. Dessa kurser godkänns inte för behörighet som gymnasielärare i psykologi.
Inom Utvecklingspsykologi lär du dig om de psykologiska mekanismer och lagbundenheter som bland annat styr barnets identitetsutveckling, förmågan att tillägna sig regler, identitetsutveckling och förmågan att acceptera sitt eget utseende och åldrande. Du lär dig också om hur människor klarar av livskriser och vilka följder dessa kriser har.
Ämnet Skolpsykologi erbjuder mångsidig psykologisk kunskap om skolan som social miljö, mobbningsprocessen samt prevention och intervention. Kunskap om alkohol- och narkotikamissbruk hos ungdomar samt ungdomars psykosexuella beteende ingår.
Kurserna i Arbetsplatspsykologi förmedlar grundläggande kunskap om de sociala relationerna på en arbetsplats, hur en arbetsplats fungerar optimalt under ett gott ledarskap och hur man löser konflikter på ett konstruktivt sätt.
Kurserna i Idrottspsykologi behandlar människans känslor, tankar och beteenden i samband med fysisk aktivitet. Mental träning, coaching och idrottsledarskap är centrala begrepp.
Krispsykologi behandlar såväl grundläggande begrepp, exempelvis psykotraumatologi, chock, intervention och PTSD, som mera specifikt utvalda frågeställningar som katastrofberedskap i Finland