Tid
1.5.2019–31.12.2021
Projektägare
Åbo Akademi
Övriga projektparter
Finansiär
Budget
120 000 euro
Åbo Akademis del av budgeten
120 000 euro (100%)
Projektbeskrivning
Det övergripande syftet med projektet är att öka kunskapen om och förståelsen av hur artificiell intelligens (AI) kan användas inom matematikundervisning och lärande. Ett krav för att ett verktyg ska kunna kallas AI-baserat är att det är anpassningsbart eller adaptivt. Några exempel på AI-verktyg för skolbruk är adaptiva läromedel som erbjuder anpassat innehåll, dialogbaserade intelligenta tutorer som ger automatisk feedback i form av t.ex. stöttning och beröm, verktyg för automatisk bedömning samt sociala robotar som kan programmeras, förses med mjukvara, och fungera både som lärare och elev.
Projektet kartlägger olika AI-baserade verktyg för lärande i matematik och studerar även hur lärare ser på värdet hos olika digitala resurser och hur de förhåller sig till möjligheterna och riskerna med verktyg som baserar sig på AI. Projektet bygger också vidare på den erfarenhet som Experience Lab har kring elev-robot interaktion och utvärderar hur en social robot kan ge mervärde i matematikklassrummet.
Resultat
Projektet har hittills resulterat i följande tre viktiga milstolpar,
- Webenkät kring digitala och AI-verktyg i matematik undervisningen besvarad av 88 svenska och finska matematiklärare i Finland. Resultaten analyseras hösten 2021.
- Pilotering av det adaptiva, digitala matematikverktyget ViLLE i Korsholms högstadium och Vasa Övningsskola under hösten 2020. Datainsamling, lärarerfarenheter och elevintervjuer är utförda under våren 2021.
- Utredning med användingen av sociala robotar inom matematikundervisningen. Till följd av utredningen införskaffades en social robot (NAO från Softbanks). Roboten finns placerad vid Experience Lab. Denna del har fått sin fortsättning i projektet Sociala robotar i matematikundervisningen (SoRoMa)
Projeketet har gett en god bild av nuläget gällande digitala verktyg inom matematik undervisningen och matematiklärares rädslor och förhoppningar kring framtida AI verktyg. I samband med klassrumsförsöken översattes valda delar av matematikuppgifterna i ViLLE från finska till svenska.
Projektet har lett till ett fördjupat samarbete mellan lärarutbildningen vid Åbo Akademi, Vasa Övningskola, Novia och Experience Lab.
Medarbetare
Kirsti Hemmi, Åbo Akademi, FPV
Mats Braskén, Åbo Akademi, FPV
Hanna Viitala, Åbo Akademi, FPV
Sören Andersson, Åbo Akademi, FPV, Experience Lab
Mattias Wingren, Åbo Akademi ,FPV, Experience Lab
Ray Pörn, Novia, Teknik och sjöfart
Anna Wulff, Vasa Övningskola
Anne-Marie Kronholm, Vasa Övningskola
Emma Sandelin, Korsholms Högstadium
Kontakta oss
Ann-Sofi Röj-Lindberg
Specialforskare
Pedagogik
Tfn +358 469209368
Mats Braskén
Forskningsledare
i de matematiska ämnenas didaktik
Pedagogik
Tfn +358 509114837
Sören Andersson
Laboratorieingenjör
Experience Lab
Tfn +358 505118379