4.6.2024
Magnus Londen och hans team har samlat in 1.1 miljoner euro som man förvandlat till terrängbilar, kraftstationer, förstahjälpsutrustning och andra nyttigheter för Ukraina.
Journalisten Magnus Londen reste till Ukraina i november 2022. Han var djupt frustrerad över situationen.
– Jag har rest mycket i Ryssland, särskilt under det glada 1990-talet och jag blev förtjust i landet. Jag bodde också i Sankt Petersburg under en tid i slutet av 1990-talet. Det var också då som Putin kom till makten som Rysslands kurs ändrades.
– Så mycket verkade möjligt fram till dess. Men sedan kom bombningen av höghusen i Moskva 1999, som det är uppenbart för var och en som kan tänka att arrangerades av FSB. Bombningarna gav Putin en orsak att sätta igång ett nytt krig mot Tjetjenien.
– Och sedan är vi här var vi är 20 år senare. Hela Europa har gått i sömnen, vi trodde att Ryssland skulle bli något annat med hjälp av samarbete och business, men så blev det inte.
När Ryssland inledde det fullskaliga anfallskriget i februari 2022 kunde Londen inte tro att det var sant. Han reste ner för att se vad som pågick med egna ögon.
– Frustrationen kommer av att inse att man blivit lurad. Alla varningssignaler fanns, men ändå blev anfallet en överraskning för så många i Europa och även många ukrainare.
– Det är viktigt att förstå att det inte bara är Putin som driver det här kriget, de som har makten i Kreml driver det också för att de behöver det. Men ingen annan. Kriget är meningslös galenskap.
Väst ska inte glömma
Under sin vistelse i Ukraina blev Londen vän med en av ukrainarna han samarbetade med.
– När vi skiljdes sade han att vi i väst kommer att glömma, och att det förstår ukrainarna.
– Det skar djupt i mitt hjärta. Dels för att jag visste att det kan vara sant, och dels för att jag vägrade acceptera att det skulle bli sant. Jag ville visa honom att han inte hade rätt.
Någon månad efter att Londen skrivit sina artiklar märkte han att Ukraina inte hade lämnat honom. Medan han körde bil sade Londens son att man borde göra något för landet.
– Då gick det upp för mig att jag håller i en ratt och att bilar, fyrhjulsdrivna bilar, pick-ups och terrängbilar är precis vad ukrainarna behöver. Så jag tänkte, let’s do it, vi samlar pengar till en bil. Och jag aktiverade bekanta och det gick fort. Vi skaffade en bil och körde ner den till gränsen och kände oss bra. Men några timmar senare, i bussen på väg upp, började det kännas som att om vi nu så här lätt får ihop till en bil, varför inte samla ihop till tio.
– Och det gjorde vi. Det finns en enorm vilja bland finländare att hjälpa. Hjälpandet kräver en massa praktiskt jobb, men själv samlandet av medel har gått väldigt bra. Först var vårt mål 50 000 euro. Men snabbt var vi upp i 200 000. Då förstod vi att vi kan göra en skillnad.
Nu har Londens team kontakt med en pålitlig part i Ukraina som gör upp beställningslistor åt dem. Londens team skaffar bara sådant som ukrainarna vill ha; kraftstationer, bilar, förstahjälpsutrustning och motsvarande. Teamet kör själv ner allt och redovisar alla pengar. Allt arbete som görs är gratis. Idag har man kommit upp i 1.1 miljoner insamlade euro.
Stafetten för ambulanse
För att hålla uppmärksamheten på Ukraina har Londens team ordnat med en stafett från Helsingfors till Ukraina. Tio stafettlag rör sig roende över Finska viken och gående och springande längs med mindre vägar. Målet är att samla ihop 100 euro per kilometer, totalt 156 000 euro. Pengarna går till att köpa ambulanser.
– Ambulanser är dyra och vi ska köpa bra grejer, fullt utrustade terränggående ambulanser och inget skrot.
– Mitt budskap till människor som sitter och är förbannade på sakernas tillstånd är att kanalisera energin till konkret hjälp. Att sitta och vara arg framför sin skärm fungerar inte.