Skriv här det du söker efter!

Utbildningsprogrammet för klasslärare: Öppna universitetsleden

Utbildningsprogrammet för klasslärare: Öppna universitetsleden

Antagning via Öppna universitetesleden

Till utbildningsprogrammet för klasslärare (Vasa) har du möjlighet att bli antagen på basis av avlagda studieprestationer vid Öppna universitetet, det vill säga via Öppna universitetsleden.

Tröskelvillkor

Om du vill ansöka via öppna universitetsleden måste du ange det separat på ansökningsblanketten i Studieinfo. Efter att ansökningstiden har gått ut går det inte att ändra uppgifterna på blanketten. Ange att du söker via öppna universitetsleden endast om du uppfyller följande villkor.

Du kan ansöka via öppna universitetsleden om

  • du har genomfört en grundstudiehelhet på universitetsnivå (25 sp) inom det pedagogiska området med minst vitsordet 3/5 (på skalan 1–5) eller med vitsordet godkänd (på skalan godkänd/underkänd)
  • du har fått en slutbedömning för grundstudiehelheten senast 2.5.2025 före kl. 15.00
  • grundstudiehelheten ingår inte i en eventuell högskoleexamen som du avlagt tidigare.

Du kan inte ansöka via öppna universitetsleden om

  • du har en studierätt för lägre eller högre högskoleexamen i Finland vid utgången av ansökningstiden 25.3.2025 kl. 15.00.
  • du har genomfört pedagogiska studier för lärare eller yrkeslärarstudier (yrkeslärarutbildning).

Ansökan via öppna universitetsleden förutsätter inte en sådan allmän högskolebehörighet som krävs i betygsantagningen och Urvalsprov E – provpoängsantagningen.

Som grundstudiehelheter inom det pedagogiska området godkänns

  • grundstudier i allmän pedagogik
  • grundstudier i pedagogik
  • grundstudier i småbarnspedagogik
  • grundstudier i vuxenpedagogik
  • grundstudier i specialpedagogik
  • grundstudier i pedagogisk psykologi.

Helheter i till exempel följande duger inte: dramapedagogik, förskole- och nybörjarundervisning, uttryckspedagogik, pedagogisk sociologi, hushållsvetenskap, bildkonstpedagogik, slöjdvetenskap, gymnastikpedagogik, mediepedagogik, musikpedagogik, psykologi, pedagogiska studier för lärare.

Poängsättningen beskrivs under ”Poängsättning för öppna universitetsleden”. I ansökan kan du få poäng för två av de ovan nämnda grundstudiehelheterna, om de är sinsemellan olika till innehållet. Till studier med samma innehåll räknas följande tre grundstudiehelheter, och av dem kan endast en i taget beaktas i poängsättningen. Om du alltså har angett någon av grundstudiehelheterna nedan under punkten ”Vitsord för grundstudiehelheten inom det pedagogiska området (max. 5 poäng)”, kan du inte få poäng för de andra två under punkten ”Övriga universitetsstudier (max. 7 poäng)”:

  • grundstudier i pedagogik och vuxenpedagogik
  • grundstudier i pedagogik
  • grundstudier i småbarnspedagogik.

Vad som avses med helhetsanteckning: grundstudierna du har genomfört ska ha sammanställts till en helhet. Det är en åtgärd som måste utföras separat. Be läroanstalten sammanställa kurserna till en helhet omedelbart efter att du slutfört den sista kursen. Utan slutbedömning är du inte ansökningsbehörig. Studierna ska vara genomförda, bedömda och studiehelheten sammanställd så att de bilagor som gäller grundstudiehelheten har lämnats in senast 2.5.2025 före kl. 15.00.

Poängsättning för öppna universitetsleden

Antagning via öppna universitetsleden görs på basis av universitetsstudierna och poängen för dem. Studierna som ska beaktas vid poängsättningen ska framgå av den inlämnade bilagan. Närmare anvisningar om vilka bilagor som krävs hittar du på webbplatsen.

Poängen ges enligt följande:

Vitsord för grundstudiehelheten inom det pedagogiska området (max. 5 poäng):

  • Grundstudiehelhet inom det pedagogiska området (25 sp) med vitsordet 3/5: 1 poäng
  • Grundstudiehelhet inom det pedagogiska området (25 sp) med vitsordet 4/5: 3 poäng
  • Grundstudiehelhet inom det pedagogiska området (25 sp) med vitsordet 5/5: 5 poäng

För vitsordet ”godkänt” i grundstudierna ges 1 poäng.

Övriga universitetsstudier (max. 7 poäng):

.Övriga universitetsstudier 1–3 sp: 0,5 poäng

·Övriga universitetsstudier 4–6 sp: 1 poäng

·Övriga universitetsstudier 7–9 sp: 1,5 poäng

·Övriga universitetsstudier 10–12 sp: 2 poäng

·Övriga universitetsstudier 13–15 sp: 2,5 poäng

·Övriga universitetsstudier 16–18 sp: 3 poäng

·Övriga universitetsstudier 19–21 sp: 3,5 poäng

·Övriga universitetsstudier 22–24 sp: 4 poäng

eller

  • Annan studiehelhet på universitetsnivå (helhetsanteckning krävs), minst 25 sp: 5 poäng

eller

  • Annan ämnesstudiehelhet på universitetsnivå (helhetsanteckning krävs), minst 35 sp:  7 poäng
  • Annan studiehelhet på universitetsnivå (helhetsanteckning krävs), minst 25 sp och 10 studiepoäng andra universitetsstudier: 7 poäng

Vad som avses med helhetsanteckning: grundstudierna som du har genomfört ska ha sammanställts till en helhet. Det är en åtgärd som måste utföras separat. Be läroanstalten sammanställa kurserna till en helhet omedelbart efter att du slutfört den sista kursen. Utan helhetsanteckning kan du inte få mer än 4 poäng för dina övriga universitetsstudier.

Högsta möjliga poäng: 12.

Du kan läsa mer om poängsättningen inom öppna universitetsleden på den här sidan.

Inlämning av bilagor i öppna universitetsleden

Studierna som ska beaktas vid poängsättningen ska antecknas på ansökningsblanketten i det avsnitt som gäller öppna universitetsleden i pedagogik, och studierna ska också framgå av det studieutdrag som lämnas in som bilaga. Närmare anvisningar om inlämningen av bilagor finns på webbplatsen för antagningssamarbetet inom det pedagogiska området.

Studier som ger tilläggspoäng (övriga studier):

Studierna ska meddelas på ansökningsblanketten i det avsnitt som gäller öppna universitetsleden i pedagogik, före ansökningstidens utgång 25.3.2025 kl. 15.00.

Studierna ska vara genomförda och de ska framgå av studieutdraget. Studieutdraget ska laddas upp på det anvisade stället på ansökningsblanketten senast 1.4.2025 före kl. 15.00.  Studier som genomförs efter den utsatta tiden beaktas inte.

Grundstudiehelheten inom det pedagogiska området (25 sp) som är ett krav för ansökningsbehörighet:

Studiehelheten ska meddelas på ansökningsblanketten i det avsnitt som gäller öppna universitetsleden i pedagogik, före ansökningstidens utgång 25.3.2025 kl. 15.00.

Studierna i helheten ska vara genomförda, sammanställda till en helhet och de ska framgå i studieutdraget. Studieutdraget ska laddas upp på det anvisade stället i ansökningsblanketten senast 2.5.2025 före kl.15.00.

Studiehelheter som genomförs efter den utsatta tiden beaktas inte. Be läroanstalten sammanställa kurserna till en helhet omedelbart efter att du slutfört den sista kursen. Utan slutbedömning är du inte ansökningsbehörig.

I antagningen via öppna universitetsleden rangordnas sökande med samma poäng på basis av poängen de fått för vitsordet i grundstudiehelheten inom det pedagogiska området. Om de sökande som är på gränsen till att kallas till lämplighetsprov fortfarande har samma poäng efter att detta kriterium tillämpats, kallas alla med samma poäng till lämplighetsprov.

Målet är att resultaten i antagningen via öppna universitetsleden publiceras före urvalsprovet E. De publiceras i varje fall senast 26.5.2025 i tjänsten Min Studieinfo.

Lämplighetsprov

Lämplighetsprovet ordnas 11–13.6.2025. Mera information om lämplighetsprovet hittar du på antagningssamarbetets webbplats.

Kallelserna till lämplighetsprovet på basis av betygsantagningen skickas per e-post senast 4.6.2025.

Uppdaterad 5.11.2024