Antagning via överflyttning
Till utbildningsprogrammet för speciallärare (Vasa) har du möjlighet att bli antagen på basis av avlagda studier inom samma område, via den s.k. överflyttarantagningen.
Antalet studieplatser är 1.
Ansökningsmålet i studieinfo.fi heter: Överflyttare: Utbildningsprogrammet för speciallärare (Vasa).
Du kan beaktas i överflyttarantagningen om du uppfyller alla följande krav:
- ha studierätt/rätt att avlägga examen vid en finländsk högskola
- studera för en lägre högskoleexamen
- ha tillräckligt med studietid kvar för avläggande av examen
- uppfylla de specifika behörighetskraven för utbildningsprogrammet som du söker till
Språklig behörighet
Undervisningen sker i regel på svenska och för studier vid Åbo Akademi krävs därför en viss språklig behörighet i svenska.
Du kan intyga din språkliga behörighet i svenska (d.v.s. dina kunskaper i svenska) på följande sätt:
- Studentexamen
- EB-, IB- eller RP-/DIA-examen
- Skolutbildningsspråk
- Åbo Akademis och Hankens gemensamma språkprov i svenska
- Högskolestudier
- Språkexamen eller intyg
Mera information om språklig behörighet hittar du på våra webbsidor.
Om ansökan om överflyttning beviljas förlorar du din ursprungliga studierätt. Från den tid som ges för studierna (begränsad studietid) tas den tid bort som du redan har använt för din ursprungliga studierätt. Via ansökan kan du få rätt att avlägga examen endast på samma nivå som din ursprungliga studierätt. T.ex. om du söker från en yrkeshögskola kan du endast få studierätt för lägre högskoleexamen.
Mera information om överflyttning hittas på Åbo Akademis webbplats och i studieinfo.fi.
Specifika behörighetskrav för överflyttning till utbildningsprogrammet för speciallärare (Vasa)
Den som har avlagt minst 25 studiepoäng specialpedagogik och totalt 45 studiepoäng högskole-/universitetsstudier kan ansöka om överflyttning till utbildningsprogrammet för speciallärare (Vasa). Alla prestationer som beaktas i överflyttarantagningen ska vara avklarade, registrerade och intyg inlämnade senast 23.5.2025 kl. 15:00.
Överflyttarkvoten är max. 1 studerande. Vid en eventuell gallring rangordnas sökande på basis av avlagda studiepoäng och ifall ytterligare gallring behövs på basis av vägt medeltal i de avlagda studierna.
Lämplighetsprov
Sökande som inte tidigare godkänts i lärarlämplighetsprov deltar i det lärarlämplighetsprov som används för sökande till lärarutbildningarna.
Språkkrav
Undervisningen sker i regel på svenska och för studier vid Åbo Akademi krävs därför en viss språklig behörighet i svenska. Man kan vara språkligt behörig att söka till Åbo Akademi på många olika sätt. Läs därför noggrant vilka regler som gäller på våra ansökningswebbsidor.
Du kan läsa mera om antagning på basis av överflyttning på våra webbsidor.
Lärarlämplighetsprovet
Lämplighetsprovet ordnas 11-13.6.2025.
Oavsett om du blir kallad till lärarlämplighetsprovet eller inte så får du ett besked senast den 4.6.2025 per e-post. Om du får kallelse till lämplighetsprovet så får du närmare anvisningar samt information om provtiden och provplatsen i e-postmeddelandet.
Du anmäler dig inte till lämplighetsprovet.
Du kan inte ändra tiden för lämplighetsprovet.
Lämplighetsprovets innehåll: Lämplighetsprovet görs som en intervju. I provet bedöms den sökandes förmåga att ta till sig utbildning, förutsättningar för att tillägna sig de kunskaper och färdigheter som behövs inom det pedagogiska området, samt lämplighet för arbetsuppgifter inom området. Bedömningen grundar sig på processmodellen för den multidimensionella lärarens kunnande (MAP). Dessutom bedöms den sökandes motivation att avlägga examen.
Anvisningar för individuella arrangemang
Du har möjlighet att ansöka om individuella arrangemang till exempel på grund av hälsoskäl.
För lämplighetsprovet beviljas inte extra tid. Anvisningar för hur du ansöker om individuella arrangemang finns på denna sida: individuella arrangemang. Du ska ansöka om individuella arrangemang senast 1.4.2025 kl. 15.00. Du ska ansöka om individuella arrangemang för lämplighetsprovet hos det universitet som du har prioriterat högst bland ansökningsmålen i pedagogik på blanketten i Studieinfo.